Nieuwsbrief nr. 13

Beste Judoka, ouders en /of verzorgers,

Onze judo is nog steeds NIET – want contactsport – door de Rijksoverheid toegestaan. Als judo-leiding willen we daaraan ook niet tornen, het is al lastig genoeg voor onze medemensen die in de zorg werkzaam zijn.

Tegelijk maken wij ons, net als Huub Stammes, algemeen directeur van de judobond, niet alleen zorgen over de coronakilo’s. “Daarnaast nemen ook de motorisch vaardigheden af van heel veel kinderen. Dat is schadelijk op langere termijn. En ook de spierkracht schijnt met een procent of twintig afgenomen te zijn. Dat is nogal wat, alles bij elkaar opgeteld. Daar maken we ons ernstig zorgen over”, zei Stammes bij Langs de Lijn En Omstreken (zie ook https://www.jbn.nl/nieuws/interview-langs-de-lijn-met-algemeen-directeur-huub-stammes-zet-binnensport-niet-buitenspel).

Zolang we nog niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19 met z’n allen, lijkt de kans erg klein, dat we weer de tatami op mogen stappen en mogen judoën in onze dojo (binnen dus). In onze contacten horen we op het ogenblik een steeds groter wordende wens, om weer iets te kunnen doen met onze judoka. Daaraan gaan we gehoor geven. Het duurt immers te lang allemaal. We gaan starten met sportlessen in de buitenlucht. Deze lessen zijn dan gericht zijn op:

  1. het hebben van plezier,
  2. het weer in contact komen met elkaar (letterlijk en figuurlijk) en
  3. het terug op peil brengen van de conditie.

We hebben hiervoor een Plan A ontwikkeld: we gaan hiermee van start op de locatie van de Buitenspeelplaats BSO (naast onze dojo). De startdatum is woensdag 07 april 2021 (de woensdag ná Tweede Paasdag dus).

De groepsindelingen zijn voor zowel de maandag als woensdag als volgt:

17:00-18:00 uur          Leeftijd van 4 t/m 7 jaar

18:00-19:00 uur          Leeftijd van 8 t/m 11 jaar

19:00-20:30 uur          Leeftijd van 12 t/m 26 jaar

De senioren (vanaf 27 jaar en ouder dus) kunnen deelnemen aan de laatste groep, dus van 19:00 tot 20:30 uur. Zij hebben als verplichting een minimale afstand van anderhalve meter tot elkaar te houden. De oefeningen kunnen zij solo doen (alleen dus), of met een judoband als er – met die anderhalve meter afstand – met een partner wordt geoefend.

Er zijn een aantal spelregels die we met elkaar moeten afspreken, voor onszelf en mede vanuit de overheid.

In het algemeen:

In het bijzonder:

  • Iedere judoka dient zichzelf per avond VOORAF aan te melden. Dat dient per e-mail te gebeuren op kiethton@hotmail.com.
  • Ouders moeten buiten de Buitenspeelplaats blijven, dus bij de parkeerplaatsen / fietsenrekken (*).
  • Vanaf de Da Costalaan loop je normaal gesproken aan de linkerzijde van de gymzaal naar binnen, richting de dojo. Nu moeten de judoka aan de rechterzijde van de gymzaal, dus over het gras lopend, richting de poort/het hek. Ter hoogte van dat gedeelte, zal een To-Uchi vlag in de grond worden gestoken, zodat duidelijk is waar de ingang is van het plein voor de judoka.
  • De judoka dragen een trainingspak, met daarover heen hun judo-jas en judo-band, zodat zij niet afkoelen. Zo kunnen zonder kleerscheuren toch judo-oefeningen gedaan worden.
  • Als een les NIET doorgaat in verband met de weersverwachting (regen), dan melden wij dit via de Facebook pagina van To-Uchi.

(*) naleving hiervan is van cruciaal belang. We moeten dit als judoclub kunnen borgen naar u, naar jou, naar onszelf en naar onze lokale overheden.

Hartelijke groet,

De Judo Leiding

Wim Lindemans   Rob van Pelt   Kiethton Vervoort   Gert-Jan van der Staaij